Blogberichten

Je eigen glutenvrije broodmix maken? Dat kan!

Je eigen glutenvrije broodmix maken? Dat kan!

Het is alweer jaren geleden dat ik voor het eerst een glutenvrije broodmix zelf ging maken, maar ik weet het nog goed, want dat was echt leuk om te doen! Er het gevoel van je eigen brood maken helemaal vanuit niks is erg gaaf. Vandaar dat ik er een blog over wilde schrijven en daarbij heb ik er een aantal verzoeken over gekregen of ik er een artikel aan wilde wijden. Dus bij deze!

Meelsoorten

Er zijn veel verschillende soorten glutenvrij meel te krijgen met ieder hun eigen eigenschap en smaak. Het belangrijkste om te weten is dat je de meelsoorten kunt onderverdelen in ‘witmeel’ en ‘volkorenmeel’. Ook heb je dan nog meelsoorten die eigenlijk niet bij wit of volkoren horen, dus die horen dan bij overige (hihi, zo lekker origineel).

Witmeel

Maïsmeel, of dan wel maiszetmeel
Aardappelmeel, of dan wel aardappelzetmeel
Rijstmeel
Cassavemeel
Tapioca meel
Ketan (kleefrijstemeel)

Volkorenmeel

Boekweitmeel
Havermeel
Gierstmeel
Quinoa meel
Teff meel
Amaranth meel
Volkoren rijstmeel

Overige meel

Amandelmeel
Kastanjemeel
Kikkererwtenmeel
Sojameel

Voorbeeld Broodmixen

Hieronder vind je verschillende combinaties en voorbeelden van verschillende broodmixen. Het beste resultaat behaal je als je er rekening mee houd dat ongeveer 60% van een broodmix uit ‘witmeel’ bestaat.
Verder is het voornamelijk smaak gebonden welke de lekkerste is, want iedereen heeft natuurlijk gewoon een andere smaak.

Teff Broodmix

250 gram Teffmeel
150 gram Rijstmeel
50 gram Maismeel

Haver Broodmix

250 gram Havermeel
150 gram Rijstmeel
50 gram Ketan
50 gram Maismeel

Eiwitarme Broodmix

50 gram Maiszetmeel
200 gram Aardappelzetmeel
200 gram Tapiocazetmeel
30 gram Fibrex
20 gram Guargom

Meergranen Broodmix

50 gram Havermeel
50 gram Teffmeel
50 gram Boekweitmeel
200 gram Rijstmeel
150 gram Maismeel

Broodmix gemaakt: Check! En nu?

Als je eenmaal je broodmix hebt gemaakt dan wil je hem natuurlijk ook uitproberen toch? Persoonlijk vindt ik het fijn om dan altijd een standaard ‘receptuur’ aan te houden, zodat je ook duidelijk verschil merkt in de smaak en structuur. Zodra je bijvoorbeeld verschillende eigen gemaakt broodmixen op een verschillende manier gaat bakken, dan heb je kans dat dadelijk een mix helemaal mislukt, maar dan weet je niet of het de methode was om juist de mix.

Standaard recept voor het testen van je broodmix:
– Gebruik 500 ml water of melk.
– 1 ei
– Beetje olie
– 1 tl zout
– 1 tl suiker
– 1tl xanthaangom of psyllium
– 7 gram gist
En natuurlijk je broodmix. Alle droge ingrediënten door elkaar mengen en vervolgens de ‘natte’ ingrediënten toevoegen, laten rijzen en hoppa de oven in!
Wil je meer weten over hoe je het brood moet bakken, lees dan mijn artikel ‘Zelf glutenvrij brood bakken? Hier lees je de basis!‘.

Ben je aan het experimenteren geslagen en heb je ook een goede combinatie meelsoorten gevonden voor een broodmix? Laat het ons weten hieronder in de reacties!

11 thoughts on “Je eigen glutenvrije broodmix maken? Dat kan!

  1. Margriet schreef:

    Heb je ook wel eens een meerkoet erbij gebruikt uit de overige meelsoorten ?

    1. Elze schreef:

      Nee, dat heb ikzelf nog nooit gebruikt 🙂

  2. Riny schreef:

    Welk gemeld komt het dichts bij rijst meel?

  3. Riny schreef:

    heb je mix uitgeprint ga zeker dit uitproberen
    kan Quinoa en Amaranth samen met Rijstmeel en Tapioca ?

    1. Elze schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker 🙂

  4. Nicole Rempt schreef:

    Hoe zou ik de ei kunnen vervangen?

    1. Elze schreef:

      Kan bijvoorbeeld met een banaan, of met de no-egg (eivervanger) van Orgran 🙂

  5. Nicole Rempt schreef:

    Hoi elize ,

    Ik zou graag een brood maken van 400gram
    Meel, hoe kan ik dan de overige bestanddelen het beste afpassen?

    1. Hoi Nicole,

      Het handigste is denk ik om dan het volgende te gebruiken voor de overige ingrediënten:
      – Gebruik 400-450 ml water of melk.
      – 1 ei of beetje olie

      En de rest kun je wel gewoon zo laten, of je moet 3/4 theelepels willen gebruiken voor het zout, de suiker en de xanthaangom of psyllium 🙂 Ook de gist kun je zo laten. Tegenwoordig gebruik ik namelijk ongeveer 10 gram droge gist voor een brood.

  6. Gerdy schreef:

    Hallo Elze,

    Ik ga je meergranenbroodmix uitproberen.
    Kan ik daarbij ook zonnebloem- en pompoenpitten meemengen?
    Ook als ik ze maal? Moet ik dan wat meer vocht erbij gebruiken?
    Hartelijk dank…

    1. Ja hoor, kan zonder problemen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *