fbq('track', 'ViewContent');

Je eigen glutenvrije broodmix maken? Dat kan!

Het is alweer jaren geleden dat ik voor het eerst een glutenvrije broodmix zelf ging maken, maar ik weet het nog goed, want dat was echt leuk om te doen! Er het gevoel van je eigen brood maken helemaal vanuit niks is erg gaaf. Vandaar dat ik er een blog over wilde schrijven en daarbij heb ik er een aantal verzoeken over gekregen of ik er een artikel aan wilde wijden. Dus bij deze!

Meelsoorten

Er zijn veel verschillende soorten glutenvrij meel te krijgen met ieder hun eigen eigenschap en smaak. Het belangrijkste om te weten is dat je de meelsoorten kunt onderverdelen in ‘witmeel’ en ‘volkorenmeel’. Ook heb je dan nog meelsoorten die eigenlijk niet bij wit of volkoren horen, dus die horen dan bij overige (hihi, zo lekker origineel).

Witmeel

Maïsmeel, of dan wel maiszetmeel
Aardappelmeel, of dan wel aardappelzetmeel
Rijstmeel
Cassavemeel
Tapioca meel
Ketan (kleefrijstemeel)

Volkorenmeel

Boekweitmeel
Havermeel
Gierstmeel
Quinoa meel
Teff meel
Amaranth meel
Volkoren rijstmeel

Overige meel

Amandelmeel
Kastanjemeel
Kikkererwtenmeel
Sojameel

Voorbeeld Broodmixen

Hieronder vind je verschillende combinaties en voorbeelden van verschillende broodmixen. Het beste resultaat behaal je als je er rekening mee houd dat ongeveer 60% van een broodmix uit ‘witmeel’ bestaat.
Verder is het voornamelijk smaak gebonden welke de lekkerste is, want iedereen heeft natuurlijk gewoon een andere smaak.

Teff Broodmix

250 gram Teffmeel
150 gram Rijstmeel
50 gram Maismeel

Haver Broodmix

250 gram Havermeel
150 gram Rijstmeel
50 gram Ketan
50 gram Maismeel

Eiwitarme Broodmix

50 gram Maiszetmeel
200 gram Aardappelzetmeel
200 gram Tapiocazetmeel
30 gram Fibrex
20 gram Guargom

Meergranen Broodmix

50 gram Havermeel
50 gram Teffmeel
50 gram Boekweitmeel
200 gram Rijstmeel
150 gram Maismeel

Broodmix gemaakt: Check! En nu?

Als je eenmaal je broodmix hebt gemaakt dan wil je hem natuurlijk ook uitproberen toch? Persoonlijk vindt ik het fijn om dan altijd een standaard ‘receptuur’ aan te houden, zodat je ook duidelijk verschil merkt in de smaak en structuur. Zodra je bijvoorbeeld verschillende eigen gemaakt broodmixen op een verschillende manier gaat bakken, dan heb je kans dat dadelijk een mix helemaal mislukt, maar dan weet je niet of het de methode was om juist de mix.

Standaard recept voor het testen van je broodmix:
– Gebruik 500 ml water of melk.
– 1 ei
– Beetje olie
– 1 tl zout
– 1 tl suiker
– 1tl xanthaangom of psyllium
– 7 gram gist
En natuurlijk je broodmix. Alle droge ingrediënten door elkaar mengen en vervolgens de ‘natte’ ingrediënten toevoegen, laten rijzen en hoppa de oven in!
Wil je meer weten over hoe je het brood moet bakken, lees dan mijn artikel ‘Zelf glutenvrij brood bakken? Hier lees je de basis!‘.

Ben je aan het experimenteren geslagen en heb je ook een goede combinatie meelsoorten gevonden voor een broodmix? Laat het ons weten hieronder in de reacties!

2 gedachten over “Je eigen glutenvrije broodmix maken? Dat kan!

  1. Heb je ook wel eens een meerkoet erbij gebruikt uit de overige meelsoorten ?

    1. Nee, dat heb ikzelf nog nooit gebruikt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.glutenvrijesuper-eindhoven.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 59 reviews.