fbq('track', 'ViewContent');

Glutenvrij producten: wat houdt onder de 20ppm eigenlijk in?

Je ziet het regelmatig verschijnen op verschillende producten: glutenvrij (< 20 ppm). Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? En hoeveel gluten kunnen er dan in dat product zitten? Ik was nieuwsgiering en wilde op onderzoek uitgaan.

Europese wetgeving

Per 1 januari 2012 is de Europese verordening EC Nr 41/2009 in werking getreden. Deze wetgeving is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn voor glutenvrije producten en legt vast waaraan glutenvrije producten en etikettering moet voldoen.

Per 20 juli 2016 is de Europese verordening EC Nr 828/2014 voor glutenvrije producten van kracht geworden. Omdat de gevoeligheid voor gluten bij mensen met coeliakie verschilt, hebben ze hierin twee categorieën gedefinieerd:

  • Producten met een zeer laag glutengehalte: een glutengehalte tussen de 20-100 ppm.
  • Glutenvrije voedingsmiddelen: een glutengehalte beneden de 20 ppm.

Wat is nu eigenlijk ppm?

Ppm staat voor 20 mg/kg product. Dit houdt in dat er dus in producten een heel klein deel gluten kan zitten. Meerderdeel (ongeveer 80%) van de Coeliakie patiënten kan dit gewoon verdragen zonder klachten. Uit onderzoek is gebleken dat de ‘gemiddeld gevoelige’ coeliakiepatiënt geen klachten en geen darmschade ondervindt als hij elke dag 10 mg gluten binnen krijgt.

Hoeveel is 10 ppm?

In een gemiddelde boterham zitten 1000 mg gluten (bron: Prevent CD). Een boterham weegt 30 gram. Dus 10 mg gluten is 0,3 gram boterham.

En hoe zit het dan met glutenvrij tarwezetmeel?

Door technologische bewerking kan een (graan)product zo bewerkt worden dat de gluten er uit worden gehaald, zoals dus bij glutenvrij tarwezetmeel. Het is lastig dat een product glutenvrije genoemd wordt, terwijl het niet 100% glutenvrij is. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen met coeliakie zonder problemen de producten die minder dan 20ppm gluten bevatten, kunnen eten. Toch kun je er op reageren, dus ben voorzichtig als je het uitprobeert. En zorg er dan ook voor dat je bijvoorbeeld 1 product probeert en dan die dag ook goed oplet, zodat je zeker weet of je het wel kan verdragen of toch beter is om het te laten.

Bronnen: NCV en The American Journal of Clinical Nutrition

2 gedachten over “Glutenvrij producten: wat houdt onder de 20ppm eigenlijk in?

  1. […] 2. Glutenvrij gemaakte producten Deze producten zijn van nature niet glutenvrij en bestaan onder andere uit ingrediënten die glutenvrij gemaakt zijn. Deze producten dragen de claim ‘glutenvrij’ en zijn vaak voorzien van het glutenvrij logo. Voorbeeld van dit soort producten zijn pasta’s op basis van mais of rijst. Ook heb je glutenvrije tarwezetmeel. U zal wel denken ‘maar hierboven zeg je net dat er gluten in tarwe zit?’. Ja dat klopt, maar bij glutenvrij tarwezetmeel hebben ze de gluten uit de tarwe gehaald en is het daardoor geschikt voor een glutenvrij dieet. Wel is het verstandig om dit te overleggen met de klant, want er zijn nog steeds coeliakie-patiënten die er niet tegenkunnen, zie blog ‘Glutenvrije producten: wat houdt onder de 20 ppm eigenlijk in?‘ […]

  2. Blijkbaar is niet alles ook echt glutenvrij. Terwijl het er wel opstaat..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.glutenvrijesuper-eindhoven.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 59 reviews.