fbq('track', 'ViewContent');

Haver: glutenvrij of niet?

Je ziet het wel eens op verpakkingen of etiketten staan van bepaalde voedingsmiddelen: haver. Soms staat het dikgedrukt of met HOOFDLETTERS gedrukt, maar wat betekend dit nu eigenlijk?
Op deze vraag ga ik met dit artikel proberen duidelijkheid te scheppen, zodat je weet waar je op moet letten en waarom het bij ene product wel gluten kan bevatten en bij het andere niet.

Europese Wetgeving over haver

In de Europese Wetgeving (Richtlijn EG Nr. 41/2009) staat dat haver glutenbevattend graansoort is bevat. Wat eigenlijk wel apart is, want haver is nature een glutenvrij graan.
De reden dat haver geregistreerd is glutenbevattende graansoort is dat haver vaak besmet is met gluten vanuit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dit gebeurd dan bijvoorbeeld tijdens het oogsten, het vervoeren van de haver of in de opslag. Maar ook kan het bijvoorbeeld komen bij verwerking in de molen of als het verwerkt wordt tot een eindproduct. Denk hierbij dan aan een bakkerij die er brood van bakt in een ‘gluten-besmette’ ruimte.

Waarom toch haver eten als je Coeliakie hebt?

Haver heeft goede voedingskwaliteiten is dus een goede aanvulling op je glutenvrij dieet.
Let wel op dat de haver niet besmet is. Dit kun je herkennen door het glutenvrije logo. Hierdoor weet je zeker dat de haver niet in aanraking is gekomen met glutenbevattende producten.
Sommige haver-producten kunnen ook zeggen dat ze glutenvrij zijn, maar hebben niet het officiële glutenvrij logo. De keus of je haver eet zonder het glutenvrij logo is volledig aan jezelf.

Kan je met Coeliakie altijd haver verdragen?

De meeste mensen met Coeliakie kunnen (gecertificeerde glutenvrije) haver verdragen. Maar er is echter een groep mensen met Coeliakie waarbij de haver toch zorgt voor reactie en/of klachten veroorzaakt.
Als je haver wil introduceren aan je glutenvrije dieet, begin dan met gematigde hoeveelheden en probeer deze op te bouwen. Zo zorg je ervoor dat lichaam kan wennen aan de vezels van de haver.

Mijn mening over haver

Persoonlijk vind ik haver een geweldig product!
Sowieso omdat er erg veel vezels in zitten, maar ook omdat het voor een bredere variatie mogelijkheid zorgt in je glutenvrije dieet. Je kunt er brood mee bakken,  met havervlokken kun je ook een heerlijke glutenvrije mugcake mee maken. Ben je nieuwsgierig naar het recept van de glutenvrije mugcake: klik hier & wordt net zo enthousiast over haver als ik!

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.glutenvrijesuper-eindhoven.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 76 reviews.

0