Blogberichten

Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?

Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?

Dat is de vraag die ik mezelf al een tijdje stel. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd roomboter, omdat ik dat gewoon lekkerder vindt. Maar als je natuurlijk ook lactose- of melkvrij moet eten kan je geen roomboter gebruiken. Vandaar de vraag: Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?
Ik ben gewoon nieuwsgierig aangelegd en ging op onderzoek uit en dit is wat ik uiteindelijk heb gevonden.

Roomboter

Roomboter

Allereerst een beetje informatie over roomboter

Roomboter bevat vitamine A, D en E en bestaat voor 80%-90% uit vetten en voor 10%-20% uit water. Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.

Leuk weetje: Roomboter komt meestal uit Nederland. Bijna alle Nederlandse boter gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland.

Kokosolie

Kokosolie

Dan wat informatie over kokosolie

Kokosolie wordt gewonnen door persing van vers of gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Wanneer het verse vruchtvlees van verse en volwassen kokosnoten wordt gebruikt, krijgt u olie met de karakteristieke en zachte kokossmaak. Deze olie mag ‘extra vierge’ genoemd worden.

Om kokosolie met een neutrale smaak en geur te maken wordt gebruik gemaakt van gedroogde kokosvet. De daaruit verkregen olie wordt behandeld met stoom (heet water van minimaal 100°C) waardoor de geur verdwijnt. Dit type olie is zeer geschikt voor alle gerechten waarbij een kokossmaak niet mag overheersen.

Kokosolie heeft een unieke samenstelling: het bestaat voor het grootste deel uit verzadigde vetzuren. Dit heeft als voordeel dat het een erg stabiel vet is dat niet snel ranzig wordt en relatief goed tegen hogere temperaturen bestand is.

Conclusie

Het verschil in samenstelling ligt hem voornamelijk in het vocht. Bij kokosolie zit eigenlijk geen vocht, en is dus ‘puur’ vet. Terwijl er dus bij roomboter tussen de 10% en 20% water in zit.

Dus je zou alle recepten die je met roomboter maakt ook kunnen maken met kokosolie. Maar dan moet je 10%-20% van het totale gewicht wat je aan boter nodig hebt moeten vervangen door water. Als je dus bijvoorbeeld 100 gram roomboter nodig zou hebben, kun je dit vervangen door 80 gram kokosolie en 20 gram water. Andersom kan het dan dus natuurlijk ook als er staat dat je kokosolie nodig hebt voor een recept.

Hopelijk is deze blog nuttig geweest voor jou!
Laat het ons weten in de reacties onderin!

6 thoughts on “Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?

 1. Solveig schreef:

  Super bedankt voor deze info! 🙂

 2. Anne marie schreef:

  Top

 3. Janine van den Dijk schreef:

  Hartelijke dank voor deze duidelijke informatie. Ik ga proberen mijn cake recept om te zetten in kokosolie en extra water.

 4. Heidi schreef:

  Super tip. Heb net cupcakes gemaakt. Was een enorm succes. Bedankt!

 5. Karijn Devogelaere schreef:

  Dank voor de tip. Ik heb Sinterklaas koeken gebakken met rietsuiker en kokosvet. Het was echter niet nodig om extra vocht bij het deeg te doen. Ze smaken lekker!

 6. Agnes Schreurs schreef:

  Eeeehhh … die fijne kokosnoten worden anders wél geoogst door apen die worden misbruikt ….

  https://www.animalstoday.nl/wie-plukte-jouw-kokosnoot-mak/
  Dit klinkt misschien als een mooie samenwerking tussen mens en dier, maar ook hier is het dier de grote verliezer. Op ‘Monkeyschool’ zitten de dieren 24/7 geketend aan een halsband met ketting. Geïsoleerd op hun eigen ‘klimrek’ hebben de dieren geen kans om hun natuurlijk, sociaal gedrag te vertonen. Ook de herkomst van de dieren is discutabel. Sommige dieren worden in de campus geboren, sommige dieren worden uit het wild gevangen met netten en vallen. Maar vaak worden moederapen doodgeschoten en worden de baby’s meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *