Recepten: Taart, Cake & Cupcakes

Glutenvrij soezendeeg

Soezendeeg

Soesjes, moorkoppen en eclairs: wat hebben ze met elkaar gemeen? Soezendeeg! Vandaar dat ik graag een recept wilde delen met jullie om heerlijk, glutenvrij soezendeeg te maken. Wat je er daarna zelf van maakt, is helemaal aan jou. Je kunt inderdaad lekkere moorkoppen maken of eclairs. Maar je kunt natuurlijk ook je creativiteit de vrije hand geven en lekker ze lekker vullen met allerlei verschillende opties! Denk bijvoorbeeld aan bakkersroom of mon chou met kersen vulling, heerlijk!

Wat heb je nodig voor glutenvrij soezendeeg?

50 gram boter
60 gram witte bloem

Ik gebruikte Poensgen-Extra van Poensgen, die vindt ik het fijnste hiervoor, maar met de Mix C kan het ook zeker ook zeker gemaakt worden.

zout
100 ml handwarm water
2 eieren (middelgroot)

Soezendeeg

Glutenvrij soezendeeg ( sorry voor de donkere foto.. 🙂 )

Bereidingswijze

Snijd de boter in kleine stukjes en doe het in een steelpan. Voeg hier vervolgens 100 ml water en een beetje zout aan toe. Breng het mengsel aan de kook en laat de boter volledig smelten totdat het een geheel wordt.

Uiteindelijk roer je in een keer de gezeefde witte bloem erdoor, en blijf op een laag vuur roeren tot het deeg als een soort bal van de pan loslaat. Doe het deeg vervolgens in een kom en laat het iets afkoelen.

Dan pak je de eieren en die mix je er een voor een door. Voeg het tweede ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen in het beslag. Blijf nog ongeveer 1 minuut mixen, nadat beide eieren helemaal zijn opgenomen in het beslag. Het deeg moet een mooie glans hebben en in stukken van de gardes vallen.

Schep het deeg in een spuitzak en maak bolletjes voor soesjes, of streepjes voor eclairs, op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 225 graden en bak ze voor 15 minuten. Vervolgens verlaag je de temperatuur naar 175 graden en bak je ze nogmaals 15 minuten.

Prik elk soesje eventjes met een satéprikker om de stroom te kunnen laten ontsnappen en laat ze 5 minuten in een uitgeschakelde, met de deur op een kiertje, drogen. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen en je kunt ze gaan vullen en decoren!

Enjoy!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *