fbq('track', 'ViewContent');

Recept voor glutenvrije Donuts? Ja donuts!

Als kind zijn was ik er al gek op: Donuts! Met al die verschillende toppings en kleurtjes, je wordt er gewoon blij van als je er naar kijkt! En om die reden wilde ik een recept met jullie delen om glutenvrije donuts te maken.

Het kost we even wat tijd en een klein beetje handigheid, het is echt zo lekker smullen als ze klaar zijn. De tijd die je er voor moet rekenen is ongeveer 2,5 uur in totaal. Dat is dus best een beetje ploeteren, maar dan heb je ook 20 tot 25 donuts gemaakt! Uiteraard ligt de tijd van decoreren eraan hoe je ze decoreert.
Mijn advies is ook daarom om er zoveel mogelijk te maken en ze dan gewoon in te vriezen, zodat je altijd wat lekkers bij de hand hebt.

Wat heb je nodig?

360 ml melk
70 gram boter
2 zakjes instant gist (dat komt neer op ongeveer 22 gram)
80 ml warm water
2 eieren
  65 gram suiker
  5 gram zout
  650 gram universele bloem (bijvoorbeeld van Doves Farm)
  plantaardige olie voor de frituurpan, en een beetje extra voor het invetten van een mengkom

Glutenvrije Donuts
Glutenvrije donuts frituren

Bereidingswijze

Doe de melk in een (middelgrote) pan en verwarm op een matig vuur tot net warm genoeg om de boter erin te kunnen (!)  laten smelten. Doe de boter in een kom en giet de opgewarmde melk erover. Zet dit mengel even aan de kant voor later.

In een kleine kom doe je de gist in het warme water en laat je het oplossen gedurende 5 minuten. Na 5 minuten, giet je het gistmengsel in de grote kom van een keukenmachine. Eerst zorg je ervoor dat het melk-boter mengel is afgekoeld tot lauw. En dan voeg je het melk en het melk-boter mengel toe.

Tip: Natuurlijk kan je ook gewoon een handmixer gebruiken, maar zorg dan wel dat je ook deeghaken hebt als opzetstuk. En een flinke portie krachtige armen natuurlijk!

Voeg de eieren, het suiker, het zout, en de helft van het meel toe. Met behulp van de ‘normale’ mixeropzetstuk, combineer je de ingrediënten op lage snelheid tot meel wordt volledig is opgenomen in het mengsel. Voeg dan de rest van de bloem toe,  en wederom op lage snelheid totdat het is opgenomen. Vervolgens verhoog je van de snelheid tot middel en mix je tot het helemaal is een glad beslag is geworden.

Wissel vervolgens naar het deeghaak opzetstuk van de mixer en mix op medium snelheid tot het deeg ‘wegtrekt’ uit de kom en glad is, dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Doe het beslag in een goede in geoliede kom en dek deze af. Je laat dit voor ongeveer een uur rijzen of tot het verdubbeld is in grootte.  

Op een goed met bloem bestoven werkvlak rol je het deeg uit tot 1 cm dik. Met een ronde koekjes-uitsteker van ongeveer 6,5 centimeter steek je de vormpjes uit. En vervolgens pak je een kleinere koekjes-uitsteker (± 2 centimeter) om in het midden een gat te maken.  Leg de donut-vormen op een met bloem bestoven bakplaat en bedek deze met een theedoek. Laat ze nogmaals voor 30 minuten rijzen.

Tip: Je hoeft niet perse koekjes-uitstekers te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld ook een schaaltje gebruiken in ongeveer dezelfde afmetingen.

Verwarm de olie in een frituurpan voor op 185 graden. Met een vergietlepel plaats voorzichtig de donuts in de olie, voor ongeveer 1 minuut per kant. In de gemiddelde frituurpan kun je er 3 á 4 tegelijk in doen. Leg de donuts vervolgens op een rek om te laten afkoelen voor 15 tot 20 minuten voordat je gaat decoreren.

Tip: Heb je geen frituurpan? Gebruik dan gewoon een grote soep- of braadpan die je vult met olie. De temperatuur juist krijgen is dan natuurlijk wel een grotere uitdaging. Maar met een thermometer is de aanslag moet dit vast lukken.

Glutenvrije Donuts
Glutenvrije donuts decoreren

Decoreren

Het decoreren van de donuts kan op verschillende manieren en ligt er natuurlijk aan wat je lekker vindt. Je kunt ze bijvoorbeeld dippen in chocolade (au bain-marie smelten). Maar mijn persoonlijk favoriet is glazuur met sprinkels!

Glazuur maken is super easy namelijk. Het enigste wat je nodig hebt is poedersuiker en water. Eventueel een beetje voedingskleurstof. Je pakt 200 gram (gezeefde) poedersuiker en voeg hier heel voorzichtig theelepels water aan toe totdat er een dik papje ontstaat. Vervolgens voedingskleurstof erbij, en voilà je hebt glazuur!
Dip je donuts is het glazuur, sprinkels eroverheen en je bent klaar! Het glazuur moet gemiddeld ongeveer 1,5 uur uitharden, maar ik kan er meestal geen anderhalf uur vanaf blijven! 😉

Maar er zijn meer manieren op je donuts te decoreren: vanille glazuur, boter crème, chocolade ganache en ga zo maar door. Om jullie te inspireren voor zo creatief mogelijk te zijn heb ik wat voorbeelden verzamelt die ik echt super leuk vindt.

Enjoy!

Heb je nou zelf ook nog een nuttige of handige tip voor het maken van donuts, of een hele leuke of creatieve manier van decoreren? Of misschien wil je mij wel laten weten dat ze lekker waren? Dat mag, dan vind ik super leuk! Laat je bericht achter in de comments!

Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts
Glutenvrije Donuts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.glutenvrijesuper-eindhoven.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 55 reviews.