Tips voor de 1ste glutenvrije Sinterklaas

Het is lastig, je komt erachter dat je kind Coeliakie heeft maar Sinterklaas staat alweer voor de deur.
Hoe ga je dit aanpakken en waar moet je op letten zodat je kind niet ziek wordt, maar ook nog een normale Sinterklaas heeft en zich niet buitengesloten of anders voelt?
Hier kunt u wat handige tips lezen over dit onderwerp. De tips zijn verzamelt door Glutenvrije Super Eindhoven, maar niet zelf bedacht. Een groep lieve moeders wilde dit graag via deze weg verspreiden om anderen te helpen.

Voorbereidingen

Stuur samen met u kind een brief naar Sinterklaas om te vertellen dat hij/zij nu glutenvrij moet eten en dus ook andere pepernoten moet eten.
– Koop voor de zekerheid een zakje glutenvrije pepernoten in de winkel, voor als het zelf maken niet lukt natuurlijk.
– Koop of maak zakjes waar eventueel traktaties in kunnen worden gedaan. En zorg dat u deze altijd bij heeft voor de ‘onverwachte’ piet die u tegen kan komen.
– Maak bijvoorbeeld een leuk etiket voor op de glutenvrije pepernoten, zodat u kind het leuk vindt om ze mee te nemen.
– Vertel over de ‘glutenvrije piet’. Die zorgt voor alle glutenvrije kinderen pepernoten krijgen. Hij weet precies welke kinderen dat zijn, want dat staat immers in het grote boek van Sinterklaas!
De andere Pieten bij de intocht zijn allemaal ‘glutenpieten’ en die weten niet dat je kind glutenvrij moet (daarom komen ze steeds bij hem).

Optocht/Aankomstdag

– Zorg dat u een zakje met glutenvrije pepernoten bij u heeft. Doe deze in een dubbel zakje, zodat piet het binnenste zakje niet kan besmetten. Deze aan een Piet geven zonder dat jouw kinderen dit zien, met de vraag of ze het zakje met speciale pepernoten aan jouw kind willen geven.
– Ook kan u de pepernoten s’ochtends in de schoen doen met natuurlijk een uitlegbriefje van Sinterklaas zelf.
TIP: in geen geval een zakje glutenvrije pepernoten uit je tas te toveren bij de intocht van Sinterklaas. En dan tegen elke Piet zeggen dat je kind die pepernoten niet mag. Dan krijgt je kind het gevoel dat Sint niet om hem geeft.

Heb je nog meer Sinterklaas tips? Deel ze hieronder, héél graag zelfs!

Liever deze tips downloaden als PFD? Klik hier.

Verhuizen naar een grotere winkel?!

Het blijft toch wel spannend: het idee van verhuizen met de winkel naar een grotere winkel..!
Maar ik kan jullie vertellen.. HET GAAT GEBEUREN! 😀

Wanneer precies?

Het is alleen een beetje lastig vertellen wanneer exact, want het gaat om een nieuwbouwpand. Er is dus nog geen exacte datum bekend wanneer ik de sleutel mag ontvangen. Maar aankomende week ga ik tekenen en als het goed is krijg ik eind juni/begin juli de sleutel. Eventjes verbouwen en klussen en dan hoppa: midden juli weer geopend op de nieuwe locatie! Spannend en leuk vind ik het toch echt wel als ik eerlijk ben om naar een grotere winkel te gaan! 😀
Weet je wat het grappigste is: we blijven in dezelfde straat zitten! Alleen een ander voordeurnummertje! Als het goed is gaan we naar nummer 10, maar het definitieve adres wordt nog bekend gemaakt. Het kan ook goed nummertje 8 of 12 worden natuurlijk, maar laat ik duidelijk weten als ik het weet natuurlijk.

Assortiment

We willen proberen een nog groter en vollediger glutenvrij assortiment aan te bieden, maar daarbij ook meer tarwevrij, lactosevrij, melkvrij, sojavrij, suikerarm, zoutarm e.d. Zodat iedereen gezellig, fijn en makkelijk bij ons hun boodschappen kan blijven doen. We hebben nu ruim 500+ producten en ergens hoop ik dat in de loop der jaren zelfs te verdubbelen! Maar daarvoor hebben we nog wel een weg te gaan natuurlijk! 😉

Extra informatie krijgen

Stay tuned for more! 😉
De meeste informatie zal via de nieuwsbrief en Facebook lopen, dus wil je zeker weten dat je op de hoogte bent van de aankomende vervanderingen dan zou ik zeggen: Like onze Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Soezendeeg

Glutenvrij soezendeeg

Soesjes, moorkoppen en eclairs: wat hebben ze met elkaar gemeen? Soezendeeg! Vandaar dat ik graag een recept wilde delen met jullie om heerlijk, glutenvrij soezendeeg te maken. Wat je er daarna zelf van maakt, is helemaal aan jou. Je kunt inderdaad lekkere moorkoppen maken of eclairs. Maar je kunt natuurlijk ook je creativiteit de vrije hand geven en lekker ze lekker vullen met allerlei verschillende opties! Denk bijvoorbeeld aan bakkersroom of mon chou met kersen vulling, heerlijk!

Wat heb je nodig voor glutenvrij soezendeeg?

50 gram boter
60 gram witte bloem

Ik gebruikte Poensgen-Extra van Poensgen, die vindt ik het fijnste hiervoor, maar met de Mix C kan het ook zeker ook zeker gemaakt worden.

zout
100 ml handwarm water
2 eieren (middelgroot)

Soezendeeg

Glutenvrij soezendeeg ( sorry voor de donkere foto.. 🙂 )

Bereidingswijze

Snijd de boter in kleine stukjes en doe het in een steelpan. Voeg hier vervolgens 100 ml water en een beetje zout aan toe. Breng het mengsel aan de kook en laat de boter volledig smelten totdat het een geheel wordt.

Uiteindelijk roer je in een keer de gezeefde witte bloem erdoor, en blijf op een laag vuur roeren tot het deeg als een soort bal van de pan loslaat. Doe het deeg vervolgens in een kom en laat het iets afkoelen.

Dan pak je de eieren en die mix je er een voor een door. Voeg het tweede ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen in het beslag. Blijf nog ongeveer 1 minuut mixen, nadat beide eieren helemaal zijn opgenomen in het beslag. Het deeg moet een mooie glans hebben en in stukken van de gardes vallen.

Schep het deeg in een spuitzak en maak bolletjes voor soesjes, of streepjes voor eclairs, op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 225 graden en bak ze voor 15 minuten. Vervolgens verlaag je de temperatuur naar 175 graden en bak je ze nogmaals 15 minuten.

Prik elk soesje eventjes met een satéprikker om de stroom te kunnen laten ontsnappen en laat ze 5 minuten in een uitgeschakelde, met de deur op een kiertje, drogen. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen en je kunt ze gaan vullen en decoren!

Enjoy!

 

De Glutenvrije Cupcake Cup

Afgelopen zondag 21 mei om kwart voor 12 stonden wij,  ikzelf, mijn moeder en Marleen, met spanning te wachten op de dag die zal gaan beginnen.. de glutenvrije Cupcake Cup! Na alle moeite die erin in gestopt vond ik het toch wel spannend wat de dag zal brengen, maar ik kan je vertellen: Het was gezellig! We hebben zo veel lol gehad met de kinderen en dat was ook wel een beetje het belangrijkste. Dat de kinderen er plezier van zouden hebben.

Voorbereidingen

De voorbereidingen liepen niet echt van een leien dakje, maar we hebben er ons zeker niet door laten tegenhouden. Ikzelf wilde gewoon een leuk evenement neerzetten, waarbij de opbrengst naar Stichting Coeliakiemaand ging.
Het leukste vond ik zelf toch wel alle leuke en mooie sprinkles zoeken en uitkiezen. We hadden fondant, snoeppapier, mini marshmallows, sprinkles, suiker bloemen en nog veel meer! Ik werd er gewoon al vrolijk van toen ik ernaar keek.

Uiteindelijk een lekker muziekje erbij hoppa! De voorbereiding op de dag zelf gingen van start! Alle stoelen en tafels  klaarzetten, botercrèmepje maken en genieten van het heerlijke weer. En toen was het afwachten tot het 12:00 was..

Zoveel mooie creaties!

Er waren zoveel leuke, mooie en grappige creaties die voor onze neuzen even uit de mouw werden geschut! Het was echt een prachtige ervaring om te zien! De een die wilde hem zo druk mogelijk maken, terwijl de volgende een duidelijk gestructureerd plan had gemaakt. Het was werkelijk waar een genot om te zien.

En daar mochten de kinderen hun cupcake opeten, wat natuurlijk ook het leukste deel was voor de kinderen 😉

Glutenvrije Cupcake Cup

Glutenvrije Cupcake Cup in een notendop

De winnaar van de Glutenvrije Cupcake Cup

De winnaar van de Glutenvrije Cupcake kon een prijzenmand winnen, gevuld met een schort, bakvormpjes en van allerlei lekkere dingen om te bakken! Helemaal glutenvrije natuurlijk! De ouders van het kindje wat gewonnen had wilde liever niet dat hun kind op de foto kwam, maar we mochten wel een foto maken van de winnende cupcake met prijzenmand.

De winnende cupcake

And the winner is.. deze super mooie, op Frozen-geïnspireerde cupcake!

Wij als jury vonden het zo mooi dat er zo’n duidelijk inspiratie achter deze cupcake zat dat we het al wel vrij snel eens waren over wie er zou winnen. Dus voor de winnaar: Top gedaan! Echt een prachtige cupcake die je hebt gemaakt!

De prijzenmand!

De prijzenmand!

Ik wil iedereen bedanken voor de hulp zodat de glutenvrije Cupcake Cup een geslaagde dag is geworden. In het bijzonder wil ik mijn moeder bedanken voor de hulp op de dag zelf, want anders was het een stuk minder soepel verlopen denk ik ;). En daarnaast wil, ik Marleen (van Smaakvol Glutenvrij) ook echt bedanken, je hebt me echt gered! Vooral de dag van tevoren, op zaterdagavond!

Natuurlijk wil ik nogmaals de winnaar feliciteren, want je hebt het top gedaan! Geniet van je heerlijk bakspulletjes, maar volgens mij ging dat wel goedkomen!

Glutenvrije Cupcake Cup

Glutenvrije Cupcake Cup #coeliakiemaand

Glutenvrije Super Eindhoven organiseert de glutenvrije Cupcake Cup!

Als je mij een beetje kent weet je dat ik gek ben op bakken! Daarom wilde ik graag een bakevenement organiseren! Leuk en lekker, wat wil je nog meer? 😀

De glutenvrije Cupcake Cup zal plaatsvinden op zondag 21 Mei 2017 bij ons bij/in de winkel! Ik ben nog druk bezig met de voorbereiding, maar dat gaat helemaal goedkomen! Ook hebben we voor de liefhebbers die bijvoorbeeld als klaar zijn met versieren van hun glutenvrije cupcake een leuke kleurplaat van Coeliakiemaand! Genoeg te doen dus!

Verdere informatie over het evenement volgt nog! Houd onze Facebook-pagina in de gaten voor de laatste updates!

Glutenvrije Cupcake Cup

Glutenvrije Cupcake Cup

Ook nog: Er is zelf ook live muziek aanwezig! Mijn buurman (Dierbaar Sierraad) heeft toevallig die datum een soort huiskamer concert! Dus dat valt wel mooi samen lijkt me.

#COELIAKIEMAAND

1 op de 100 mensen heeft een gluten intolerantie. Dat is een auto-immuunziekte met de naam coeliakie. Omdat nog altijd te weinig mensen weten dat ze coeliakie hebben is de maand mei uitgeroepen tot nationale Coeliakiemaand. De hele maand mei vraagt stichting Coeliakiemaand samen met een team van bloggers aandacht voor coeliakie. Dat doen ze door het organiseren van leuke evenementen, glutenvrije winacties en een betrokken groep volgers op social media.

Glutenvrije Beschuitbodem

Recept voor Glutenvrije Biscuitbodem!

De veelzijdigste bodem voor een taart is toch wel de biscuitbodem, vind ik persoonlijk dan. Een goede glutenvrije biscuitbodem is zeker goed te doen, en het helemaal zeker een keer waard om te maken! Dit recept gebruik ik al jaren voor bijvoorbeeld het maken van een slagroomtaart of mokkataart.

Hij is makkelijk te maken en het aantal ingrediënten is goed te doen, dus ik zou zeggen: ‘waar wacht je nog op?’ Op een lekkere zondag een keer gaan bakken, en daarna heerlijk genieten van je zelfgemaakte glutenvrije biscuitbodem met jou eigen keuze aan vulling!

Wat heb je nodig?

6 eierdooiers
100 gram fijne kristalsuiker
zout
1 theelepel geraspte citroenschil
1 zakje vanillesuiker
3 eiwitten
80 gram rijstmeel/rijstebloem (ik gebruik die van Doves Farm)
20 gram maiszetmeel

Glutenvrije Beschuitbodem

Glutenvrije Beschuitbodem

Bereidingswijze

Pak een springvorm van 22 centimeter van bekleed de bodem ervan met bakpapier. Zet de rand erop zodat het bakpapier klem komt te zitten, en knip vervolgens het overtollige uitstekend bakpapier weg.

Klop in een kom de dooiers met de helft van de kristalsuiker, het zakje vanillesuiker, een snufje zout, en de geraspte citroenschil met een mixer/keukenmachine dik en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Klop in een andere kom (met schone gardes) de eiwitten, met de rest van de kristalsuiker, stijf. Spatel (niet mixen!) vervolgens het dooiermengel voorzichtig door eiwitten.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zeef vervolgens in delen de rijstmeel met de maiszetmeel boven de kom en spatel dit er rustig door totdat het volledig is opgenomen door het mengel. Dan schenk je het in de springvorm en strijk je de bovenkant glad.

Bak de glutenvrije biscuitbodem in het midden van een voorverwarmde oven in ca. 30 minuten lichtbruin en gaar.

Tip: De bodem is klaar als deze veerkrachtig aanvoelt.

Laat de bodem iets afkoelen voordat je de springvorm verwijderd. Vervolgens op een rooster verder laten afkoelen.
Het decoreren kan beginnen als de taart is afgekoeld.

Enjoy!

Glutenvrije Boterkoek!

Lekker, makkelijk en glutenvrij! Wat wil je nog meer?
Ohja! Het opeten van de boterkoek! Want hij is gewoon echt super lekker al zeg ik het zelf.

Ik ben alleen niet zo handig geweest moet ik jullie bekennen.. Ik ben namelijk een foto vergeten te maken van het eindresultaat.. Elze op haar best zullen we dan maar zeggen. Maar aan de andere kant, de boterkoek was zo lekker dat hij ook zo op was! Dus dat is dan wel weer een voordeel 😀

Wat heb je nodig?

250 gram witte bloem van Doves Farm
200 gram suiker
200 roomboter, plantaardige boter voor lactosevrij
8 gram vanillesuiker
1 ei (+ extra ei om in te smeren)
snufje zout

En een springvorm van 24 cm, met 26 cm lukt ‘ie ook wel hoor 😉

Boterkoek

Ingrediënten voor de glutenvrije boterkoek

Werkwijze voor het maken van de glutenvrije boterkoek

Mix de boter, suiker en de vanillesuiker in een mengkom tot een luchtig mengsel met de mixer of keukenmachine. Voeg het ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.

Boterkoek

Zo ziet het deeg er dan ongeveer uit

Pak een bakpapier en leg dit op de springvorm, doe vervolgens de rand eroverheen zodat het bakpapier goed blijft zitten. Knip eventueel het overige bakpapier wat buiten de randen steekt eraf. Verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel (even onder de warme kraan houden) kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bestrijk het deeg met een geklopt ei  en maak een motief in de koek met een vork.

Boterkoek

Mooi hartje erin gemaakt zoals je ziet

Bak de glutenvrije boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden. Genieten maar!

En dan zou hier dus het eindresultaat te zien zijn.. Maar die ben ik vergeten.. Ik al em nog wel eens een keer maken en dan de foto er alsnog bij plaatsen! Maar grootte kans.. dat ik dat ook vergeet! 😀

 

 

Zoete eiermuffins

Zoete eiermuffins, hmm!

Ik zat eens te bedenken wat ik eigenlijk wilde lunchen.. totaal inspiratieloos zat ik te denken waar ik zin in had, en toen bedacht ik het me: ei! Maar dan zoet! En tadáa, zo zijn de zoete eiermuffins ontstaan! Lekker makkelijk, weinig ingrediënten en ook nog lekker ook. Wat wil je nog meer?

Wat heb je nodig voor 6 muffins?

4 eieren
1 zakje vanillesuiker
1/2 tot 1 theelepel kaneel
1 eetlepel maiszetmeel
halve tot een hele appel in kleine stukjes

Zoete eiermuffins

Zoete eiermuffins

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Mix alle ingrediënten goed doorelkaar met een garde of mixer.

Tip: Ik heb ze gemaakt in muffinsvormpjes, maar dat werkte niet zo.. euhm.. goed..
Ze blijven er helemaal aan plakken, dus het beste om ze ‘puur’ in de muffinvorm te gieten nadat je de vormpjes heb ingevet.

  1. Verdeel het beslag over de 6 muffinsvormpjes, zodat er nog ongeveer een halve centimeter over blijft bij de rand.
  2. Bak de eiermuffins voor 15 minuten in de oven. En tadáa!
Brunchbroodjes

Recept voor glutenvrije brunchbroodjes

Brunchbroodjes maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Bij dit recept heb ik witbroodmix gepakt, maar bruinbroodmix kan natuurlijk ook! Ik had op het moment van bakken alleen witbrood in huis. Je kunt eigenlijk alle kanten op met dit recept, want de pitjes kunnen natuurlijk ook nog vervangen of weglaten.

Ook erg lekker om te maken voor de paasontbijt, of gewoon lekker op zondagochtend! Gewoon omdat het kan! Dat is naar mijn mening namelijk altijd een perfecte reden! 😉

Ik heb in ieder geval zeer tevreden met dit resultaat, en het makkelijke is: je kunt ze gewoon maken is een muffinsvorm! Super simpel, makkelijk en lekker!

Wat heb je nodig voor 10 brunchbroodjes?

250 gram broodmix (ik gebruikte de witbroodmix van Doves Farm)
3 á 4 eetlepel maiszetmeel
230 ml lauw water
1 flinke theelepel gedroogde gist
1 theelepel psyllium
een snufje zout
1 eetlepel suiker
optioneel: zaadjes of pitjes

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in de een mengkom en mixen maar met de deeghaken voor ± 8 tot 10 minuten.

Vervolgens pak je de muffinsbakvorm voor 12 muffins en die vul je met bolletjes brooddeeg.

Brunchbroodjes

Brunchbroodjes in the making!

Wil je pitjes of zaadjes toevoegen, kun je ze er het beste nu overheen sprenkelen.

Dan zet je de muffinsvorm in de voorverwarmde oven (50 graden), met 1 van de ‘vakjes’ gevuld met water, om te laten rijzen voor 25 minuten ongeveer. Als die tijd verstreken in verhoog je het aantal graden van de oven naar 180 graden en laat je ze 20 tot 25 minuten bakken totdat ze gaar zijn.

Smakelijk eten!

Brunchbroodjes

Brunchbroodjes

Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?

Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?

Dat is de vraag die ik mezelf al een tijdje stel. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd roomboter, omdat ik dat gewoon lekkerder vindt. Maar als je natuurlijk ook lactose- of melkvrij moet eten kan je geen roomboter gebruiken. Vandaar de vraag: Kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie?
Ik ben gewoon nieuwsgierig aangelegd en ging op onderzoek uit en dit is wat ik uiteindelijk heb gevonden.

Roomboter

Roomboter

Allereerst een beetje informatie over roomboter

Roomboter bevat vitamine A, D en E en bestaat voor 80%-90% uit vetten en voor 10%-20% uit water. Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.

Leuk weetje: Roomboter komt meestal uit Nederland. Bijna alle Nederlandse boter gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland.

Kokosolie

Kokosolie

Dan wat informatie over kokosolie

Kokosolie wordt gewonnen door persing van vers of gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Wanneer het verse vruchtvlees van verse en volwassen kokosnoten wordt gebruikt, krijgt u olie met de karakteristieke en zachte kokossmaak. Deze olie mag ‘extra vierge’ genoemd worden.

Om kokosolie met een neutrale smaak en geur te maken wordt gebruik gemaakt van gedroogde kokosvet. De daaruit verkregen olie wordt behandeld met stoom (heet water van minimaal 100°C) waardoor de geur verdwijnt. Dit type olie is zeer geschikt voor alle gerechten waarbij een kokossmaak niet mag overheersen.

Kokosolie heeft een unieke samenstelling: het bestaat voor het grootste deel uit verzadigde vetzuren. Dit heeft als voordeel dat het een erg stabiel vet is dat niet snel ranzig wordt en relatief goed tegen hogere temperaturen bestand is.

Conclusie

Het verschil in samenstelling ligt hem voornamelijk in het vocht. Bij kokosolie zit eigenlijk geen vocht, en is dus ‘puur’ vet. Terwijl er dus bij roomboter tussen de 10% en 20% water in zit.

Dus je zou alle recepten die je met roomboter maakt ook kunnen maken met kokosolie. Maar dan moet je 10%-20% van het totale gewicht wat je aan boter nodig hebt moeten vervangen door water. Als je dus bijvoorbeeld 100 gram roomboter nodig zou hebben, kun je dit vervangen door 80 gram kokosolie en 20 gram water. Andersom kan het dan dus natuurlijk ook als er staat dat je kokosolie nodig hebt voor een recept.

Hopelijk is deze blog nuttig geweest voor jou!
Laat het ons weten in de reacties onderin!

Paasmeringues maken voor de Pasen!

Paasmeringues maken is toch wel een van de makkelijkste glutenvrije dingen om te maken vind ik persoonlijk, maar het leuke eraan is dat je op zoveel manieren kunt variëren. Zowel met smaak als met ‘creatie’ kun je zoveel kanten op! Alleen al daarom zijn meringues een van de leukste dingen om te maken voor de Pasen.

Wat heb je nodig?

Azijn of citroensap voor het schoonmaken van de mixer en kom
3 eiwitten
99 gram fijne kristalsuiker

99 gram suiker klinkt natuurlijk heel raar, maar de bedoeling is dat je de eiwitten weegt (in grammen) en dan de dubbele hoeveelheid fijne kristalsuiker eraan toevoegt. En gemiddeld weegt een eiwit 33 gram, vandaar dat we even voor het gemak zijn uitgegaan van 99 gram fijne kristalsuiker.

een snufje zout
vanille extract

Bereidingswijze

Allereerst doe je de 3 eiwitten, samen met het snufje zout, in een mengkom. Vervolgens ga je met het garde-opzetstuk van je keukenmachine (handmixer kan ook natuurlijk) beginnen te mixen op de laagste stand. Je verhoogt de snelheid pas op het moment dat er grote bubbels ontstaan. Hierdoor worden de meringues wat voller, luchtiger, maar ook steviger.

Meringues

Stijf kloppen van de eiwiiten voor de Paasmeringues

De hoge snelheid kun je aanhouden totdat er een witte, dikke massa ontstaat. Dit duurt ongeveer een paar minuten, als je een keukenmachine gebruikt. Vervolgens pak je dan de fijne kristalsuiker en voeg je deze toe lepel voor lepel, terwijl de keukenmachine nog gewoon aanstaat op de hoge snelheid.

De reden dat je de suiker lepel voor lepel het beste erbij kan toevoegen is, omdat je niet wil dat de lucht er weer uit wordt geslagen door de ‘zware’ suiker. En als je het dus beetje bij beetje doet wordt de meringues luchtiger.

Als alle suiker erin zit laat je de keukenmachine nog door mixen voor ongeveer 10 minuten. Net zolang eigenlijk totdat je als je een beetje beslag tussen je duim en wijsvinger doet en dan wrijft, en je dan geen suikerkorrels meer voelt.

Dan kun je de vanille extract toevoegen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een andere smaak zijn als je dat lekkerder vindt.
Verwarm ondertussen de oven vast voor op 100 graden.

Je beslag is nu klaar! Vervolgens doe je het ei-mengel in een spuitzak met het liefst een ronde kop, zodat je mooie egale toefjes kan maken op de, met bakpapier beklede, bakplaat.

Tip: Wil je niet dat je bakpapier omhoog krult? Doe een beetje eiwit-mengel op de bakplaat en dan vervolgens het bakpapier eroverheen. Dit zorgt er ook voor dat als je een heteluchtoven heb je bakpapier niet omhoog vliegt.

Maak toefjes (± 24 stuks) op je bakplaat en bak ze af in een voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten. Je kan merken als ze klaar zijn als ze heel makkelijk loslaten van het bakpapier.

Meringues

Paasmeringues

Decoreren

Gebruik kleurstof op je glazuur (dan wel gekocht, dan wel zelf gemaakt) om het de kleur te geven die je graag zou willen gebruiken. Het makkelijkste is om een zwarte/donker kleurig glazuur te hebben en een geel/oranje kleur.
Maak vervolgens een klein snaveltje met 2 oogjes op de meringues, en voilà! Paaskuiken meringues!

 

Botercreme

Super fluffy botercreme maken

Een van de lekkerste decoraties op cupcakes vindt ik botercrème! Alleen bij het maken van botercrème zijn er wel een aantal dingen die ervoor zorgen dat hij echt super licht en luchtig wordt. Hier lees je mijn manier van het maken van botercrème, zodat jij ook de meeste luchtige, lekkere en mooie botercrème kan maken!

Dit recept is genoeg om 12 cupcakes te decoreren met een mooie toef botercrème. Vermenigvuldigen van dit recept kan natuurlijk altijd als je meer nodig hebt.

Wat heb je nodig?

150 gram zachte ROOMBOTER

Tip: Het beste kun je roomboter gebruiken met een extra hoog vetgehalte, zo hoog als 70 of 80 procent zelfs! Zelf geef ik dan nog de voorkeur aan ongezouten roomboter, maar dat is ieder voor zich natuurlijk.

Tip: Het beste is om de roomboter een dag van tevoren uit de koelkast te halen, zodat deze lekker zacht is als je hem wilt gebruiken.

340 gram gezeefde POEDERSUIKER
3 a4 eetlepels (volle) melk
1/4 theelepel vanille extract

Bereidingswijze

Allereerst doe je de 150 gram zachte roomboter (op kamertemperatuur) in de mengkom en mix je dit met je keukenmachine voor zeker 5 minuten. Handmixer kan ook maar dan duurt het allemaal iets langer.

Botercreme

Boter mixen voor de botercreme

 

Vervolgens zeef je de poedersuiker en voeg je de helft van de poedersuiker toe aan je botermengel. Mix het dan voor 3 tot 5 minuten, zodat de poedersuiker helemaal is opgenomen door het botermengel.

Denk eraan met een keukenmachine: begin op de laagste snelheid! Anders vliegt de poedersuiker je om je oren.. 😉

Als alle poedersuiker is opgenomen in het botermengel, voeg je de rest van de poedersuiker toe en mix je weer alles goed doorelkaar voor 3 tot 5 minuten.

Pak een apart kommetje en doe hier de melk en de vanille extract in. Meng deze goed door elkaar en voeg dit mengel toe aan je botercrème. Dit geheel mix je dan weer voor ongeveer 3 tot 4 minuten, totdat de melk helemaal is opgenomen.

Wil je een kleurtje toevoegen aan je botercrème? Voeg dit dan toe als je de melk ook toevoegt.

Botercreme

Melkmengel toevoegen aan je botercreme

En voilà! Je super fluffy botercrème is klaar voor gebruik!

Coeliakiemaand

Ik doe mee aan… de Coeliakiemaand!

Super trots dat ik ben! Ik mag meedoen en me inzetten voor de Coeliakiemaand!
Wij zijn als blog natuurlijk nog wat onbekender als de meeste bloggers die meedoen, maar alsnog ga ik me voor 120% inzetten! Het is zo belangrijk dat steeds meer mensen weten wat het nu precies inhoudt en hoe ze de klachten kunnen herkennen. Daarnaast is het ook fijn, als je eenmaal de diagnose hebt, weten hoe je dan verder moet gaan.

Coeliakiemaand

Coeliakiemaand.nl

Wat is het doel van Coeliakiemaand?

Stichting Coeliakiemaand wil natuurlijk dat het voor iedereen makkelijker en bekender is wat Coeliakie is, maar ze hebben 3 doelen waar ze de focus op leggen:

1. Meer bekendheid voor Coeliakie
Er zijn nog zoveel mensen die geen idee hebben wat Coeliakie nou eigenlijk is. En dat wil de stichting verminderen. Zodat iedereen in ieder geval weet wat het is, ook al heeft hij of zijn geen familielid of vriend die er last van heeft.
“Nog te veel mensen lopen lang met onbegrepen klachten rond voor de diagnose coeliakie wordt gesteld. Zonde! Want meestal gaat het na de start van een glutenvrij dieet snel beter.” – Coeliakiemaand

2. Het steunen voor onderzoek naar Coeliakie
“Hoewel de wetenschap druk bezig wil gaan met allerlei onderzoeken naar coeliakie ontbreekt het soms aan één belangrijk ding: geld. Helaas is er weinig geld voor onderzoek naar coeliakie. Daarom wil de Coeliakiemaand een steentje bijdragen!” – Coeliakiemaand

3. Van het glutenvrije leven een feestje maken!
Persoonlijk als bakker in hart en nieren vind ik dat eten altijd een feestje moet zijn: zowel glutenvrij als glutenvol! En daarom is dit eigenlijk ook een net zo’n belangrijk doel.
“De Coeliakiemaand moet een fantastisch feestje worden voor iedereen die al glutenvrij eet! Het glutenvrije leven is duur genoeg en soms best een uitdaging, dus hoe mooi is het als wij dat voor een maand een stuk leuker en makkelijker kunnen maken?” – Coeliakiemaand

Wat gaat Glutenvrije Super Eindhoven doen?

Ik kan nog niet teveel zeggen, maar ik kan wel vast verklappen dat ik contact heb gehad met Elize (van Stories of a Coeliac). We hebben nog veel te bedenken en veel te bespreken met zijn allen, maar ik denk, sowieso als het aan mij ligt, dat er een erg leuk evenement aan zit te komen om Mei.. 😉

Stay tuned!

Bron: www.coeliakiemaand.nl

 

Kaas-quiche met Appel en Walnoten

Kaas-quiche met appel en walnoten

Dit recept is echt begonnen als een probeersel. En aangezien mijn voorliefde voor kaas al bekend is.. een kaas-quiche leek het een goed idee om mee te experimenteren. Het doel was om een quiche te maken zonder bloem of bladerdeeg. En dat is naar mijn mening best wel goed gelukt!

Als kaasmonster ben ik helemaal enthousiast over dit recept, en het is ook nog eens redelijk makkelijk om te maken. Dus ook echt geschikt voor de beginnende glutenvrije bakker.

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke kaas-quiche?

♥ 200 gram Mon Chou (verse roomkaas)
♥ 2 bekers crème fraîche of zure room
♥ 150 gram geraspte oude kaas
♥ 3 eetlepels appeldiksap
♥ zout en peper naar smaak
♥ 1 appel
♥ 25 gram gepelde walnoten

Kaas-quiche met Appel en Walnoten

Kaas-quiche met Appel en Walnoten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop allereerst de verse roomkaas (Mon Chou) met de crème fraîche of zure room tot een egaal, glad mengsel. Dit kan met een keukenmachine, maar ook gewoon met een handmixer. Roer dan vervolgens de geraspte oude kaas en de appeldiksap erdoorheen.

Breng geheel dan op smaak met zout en peper en verdeel vervolgens het geheel in een beboterde lage taartvorm van ongeveer 22 cm.

Een grotere taartvorm kan natuurlijk ook, maar dan wordt de quiche wat dunner. En je moet hem dan even goed in de gaten houden in de oven, zodat hij niet verbrand.
Een kleinere taartvorm kan natuurlijk ook worden gebruikt, maar dan moet je kijken of hij niet wat langer in de oven moet. Enjoy!

Bak de kaas-quiche op een rooster, in het midden van de voorverwarmde oven, voor ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de kaas-quiche afkoelen door hem te laten staan in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier.

Was de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne partjes en garneer vervolgens de quiche met de schijfjes appel en de walnoten.

 

Champignonragout

Zelf champignonragout maken

Zelf champignonragout maken (3 á 4 personen)

Zelf champignonragout maken is makkelijk om te doen en nog lekker ook. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf niet zo vaak maak, omdat mijn vriend het helemaal niet lekker vindt. Maar ikzelf vindt het wel lekker, dus als ik er zin in heb dan maak ik het op deze manier zoals hier beschreven staat.

Je hebt er eigenlijk niet zoveel voor nodig, maar het wordt wel echt lekker. Alleen nog wat pasteibakjes maken of kopen, en je bent al klaar om te eten. Ook op brood is het heerlijk overigens!

Champignonragout

Champignonragout

Wat heb je nodig?

♠ 200 gram champignons
(je kunt de champignons uiteraard vervangen door 200 gram kip, maar wat ook erg lekker is, is 100 gram kip en 100 gram champignons! Geniet ervan!)
♠ 1 klein ui
♠ 40 gram boter
♠ 25 gram rijstmeel
♠ 250 ml melk
♠ 1 theelepel groentebouillon
Qua kruiden gebruik ik: zout, peper en peterselie.

Bereidingswijze

Borstel allereerst de champignons helemaal schoon en snijd ze in stukjes. Vervolgens pel je het ui en snij je deze in kleine blokjes. Dan verhit je 20 gram boter in een koekenpan en bak je de ui samen met de champignon zachtjes voor ± 5 minuten.

Smelt dan de andere 20 gram boter in een steelpannetje en voeg als de boter helemaal gesmolten de rijstmeel erbij. Roer totdat er een glad mengel ontstaat. Schenk dan scheutje voor scheutje de melk erbij tot er een gladde dikke saus ontstaat. Dan doe je de champignons met ui erdoor en laat het zachtjes pruttelen voor  ± 3 minuten.

Breng het geheel op smaak door de bouillonpoeder, zout, peper en peterselie toe te voegen. En voilà, heerlijke champignonragout!

Enjoy!